Blog van Janneke de Ruiter wint prijs voor beste onderwijsblog

Janneke de Ruiter, verantwoordelijk onderzoeker van LEO in het basisonderwijs, is de winnaar geworden van de Onderwijsblogprijs. Dat is 27 januari 2017 bekend gemaakt tijdens een besloten bijeenkomst van de NOT in Utrecht. Zij won deze prijs met haar blog “Waarom scholen nee zeggen tegen ‘moeilijke’ leerlingen”. De jury roemde de manier waarop Janneke in haar blog een brug slaat tussen wetenschap en onderwijspraktijk. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Christine van der Ree en een geldbedrag van € 1.500,-.

De onderwijsblogprijs is in het leven geroepen door de Onderwijsraad en werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Goede blogs leveren een relevante bijdrage aan de kwaliteit van het maatschappelijk debat over onderwijs. Met deze prijs voor beste onderwijsblog wil de Onderwijsraad dit belonen en stimuleren. “Want”, zo lichtte Henriette Maassen van den Brink, voorzitter van de Onderwijsraad toe tijdens de prijsuitreiking, “als de kwaliteit van het maatschappelijk debat toeneemt, wordt ook de kwaliteit van de besluitvorming versterkt”.

In het jurycommentaar stond:

In dit artikel legt de auteur helder en overtuigend uit dat het falen van passend onderwijs niet op het conto van de leraren kan worden geschreven. De scholen worden overvraagd wat betreft het onderwijs aan rugzakleerlingen; het risico van overbelasting van de leraar is groot. Het betoog is goed onderbouwd met verwijzing naar bronnen. De blogpost heeft geleid tot interactie, en is ook overgenomen door andere websites. Kanttekening van de jury is dat de auteur geen contouren geeft van een mogelijke oplossing.

De jury vindt het lovenswaardig dat Janneke de Ruiter met haar blog een brug slaat tussen wetenschap en onderwijspraktijk.

Rechts Janneke de Ruiter met Henriette Maassen van den Brink, voorzitter van de Onderwijsraad.
Share